Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
4°
Kangal Gündem Gazetesi | Gündem | Yüz Yıllık Gelenek, Modernleşti: Yaylı Sivas Bıçağı

Yüz Yıllık Gelenek, Modernleşti: Yaylı Sivas Bıçağı

Sivas bıçağı ustası Emre Göçeri, yüzyıllardır yaysız üretilen dünyaca ünlü Sivas bıçağına yaylı mekanizma ekledi. Gelenek korunurken, bıçak daha sağlam oldu.

Sivas bıçağı ustası Emre Göçeri, yüzyıllardır yaysız üretilen dünyaca ünlü Sivas bıçağına yaylı mekanizma ekledi. Gelenek korunurken, bıçak daha sağlam oldu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Yüz Yıllık Sivas Bıçağına Modern Dokunuş: Usta Göçeri'den Yaylı Mekanizma Yeniliği

Sivaslı bıçak ustası, yüzyıllardır aynı sistemle üretilen dünyaca ünlü Sivas bıçağına yaylı mekanizma ekleyerek dikkat çeken bir yeniliğe imza attı. Geleneksel yapının korunup modern teknikle güçlendirildiği yeni model, hem ustaların hem de koleksiyonerlerin ilgisini çekti.

Sivas'ta uzun yıllardır bıçakçılık yapan usta Emre Göçeri, dünyaca ünlü Sivas bıçağına yeni bir soluk getirdi. Geleneksel olarak kilit ya da mekanizma kullanılmadan üretilen ve tamamen el kuvvetiyle açılıp kapanan Sivas bıçaklarında, zamanla perçinin gevşemesi, kullanıcılar için bakım ihtiyacı doğuruyordu. Göçeri ise bu sorunu ortadan kaldırmak ve bıçağın kullanım ömrünü artırmak amacıyla yeni bir çalışma yaptı.

Farklı bıçak modellerini inceleyerek ilham alan usta Göçeri, geleneksel formu bozmadan modern teknikleri kendi üretimlerine uyarladı. Bıçağın gövdesine yerleştirilen yay mekanizması sayesinde ürün, iki kademeli kilit sistemi olmadan daha sağlam ve dengeli bir şekilde açılıp kapanabilir hale geldi.

Göçeri, bıçağın fiyatının 700 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar çıktığı söyleyerek, 

"Ülkemizdeki bıçaklara baktık, 'Biz neden buna mekanizma eklemiyoruz' dedik. Araya yerleştirdiğimiz yay sayesinde bıçak hem daha güvenli hem de daha uzun ömürlü oldu. Doğru kullanımda bir kişinin ömür boyu idare edebileceğini düşünüyorum" 

dedi.

"Bu işte Sivas parlayacak"

Sivas bıçağına 100 yıl sonra bir yenilik getirdiklerini belirten Emre Göçeri, 

"1911'li yılların başlarından bu yana Sivas bıçaklarımız koç boynuzlarından, normal yaysız sistemle üretildi. Kilit veya mekanizma olmayan sistemlerdi, el kuvveti ile açılıp kapanıyordu. Zamanla perçin gevşediği için bakım gerektiriyordu. Ülkemizdeki bıçakları gördük ve dedik ki biz neden buna mekanizma koymuyoruz. Başka modellerden ilham alarak kendi modellerimizde uygulamak istedik. Arasına bir yay mekanizması yaptık. Bu sayede ürün iki kademeli kilit olmadan çalışıyor. Bir bıçağın ömür boyu idare edeceğini düşünüyorum. 100 yıl sonra bir yenilik getirelim dedik ve o yeniliği getirdiğimizi düşünüyorum. 1911'li yıllarda bu zanaat, silahlardan çakılara geçince normal sistemle başlamış. Biz 100 yıl sonra bunu değiştirdik. Gördüğümüz diğer modelleri 100 yıl sonra devrim olarak kendi modellerimize uygularsak Sivas'ta bir devrim olur dedik. 700 liradan başlayıp bin 700 liraya kadar gidiyor. Bizden görüp bu işin devamı getirilsin istiyorum. Bu işte Sivas parlayacak" 

dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...