Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde yaşayan 18 yaşındaki Yusuf Efe Saparca, Yörük geleneğini yaşatarak manilerle herkesin beğenisini kazanıyor. Küçük yaşlardan itibaren maniler söyleyen Saparca, zamanla bu yeteneğini geliştirerek çevresinde tanınan bir isim haline geldi.
Yusuf Efe Saparca, Yörük kültürünü yaşatarak maniler söylemenin kendisi için bir gelenek haline geldiğini belirtti.
"Bizler Yörük olduğumuz için dağda yaşadık ve yaylalarda büyüdük. Dağda hiç oyuncak olmadığından illaki bir şeylerle meşgul olmak zorundaydık. Ben de kendimce maniler söyleyerek meşgul oldum"
diyen Saparca, okulda öğretmenlerinin fark etmesiyle birlikte yeteneğinin daha da geliştiğini vurguladı. Öğretmenlerinin desteğiyle tiyatro grubuna katıldığını belirten Saparca, ilçede düzenlenen yarışmada birinci olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Saparca,
"Akşamları yatarken ilham geldiğinde hemen telefonum varsa sözleri yazıyorum. Telefon yoksa da aklımdan uçup gidiyor"
diyerek, manilerini yazma sürecini anlattı. Babaanne Gülşen Saparca ise torununun yaylada maniler söyleyerek geliştiğini ve herkesin onun manilerini çok sevdiğini belirtti.
Yusuf Efe Saparca'nın manileri, sadece ailesi değil, çevresindeki herkes tarafından beğeniliyor ve Yörük kültürüne olan katkıları büyük takdir topluyor.