Şehirlerin ruhu, mimarların ufku

Şehir ve Kültür dergisi yeni bir sayısı ile daha ülkemiz ve kültürümüz için sayfalar açıyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kamil Berse, “Sanatı, edebiyatı şehrin belleğinden ayırmadan şehirli ile birlikte yaşanması yaşatılması için çaba sarfetmeliyiz. Suyun da, havanın da, toprağın da, ateşin de temelinde bir kültür algısı olduğunu hissetmek ve bu toprakların mayasında var olan unsurlara birleştirici manada sahip çıkmalıyız. Biliyoruz ki! Bu toprakların şimdilik üstünde olan bizler, toprağın altındakilerle bağımızı korumak ve emaneti çocuklarımıza temiz bırakmak zorundayız” cümleleri ile Şehir ve Kültür dergisinin misyonunu belirliyor.

Yeşil tekke Sokağı’nın çocukları

Derginin Ocak ayı sayısında; Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan’ın “Dünya ve Türk Şehirlerinde Fazilet Farkı” makalesi ile dünya ve Müslüman Türk şehirleri arasındaki “Fazilet”in sınırını belirliyor. Mimar Kamil Uğurlu tarafından kaleme alınan ve derginin kapağına taşınan “Şehirlerin Ruhu, Mimarların Ufku” makalesi altı çizilmesi gereken ifadelerle dikkat çekiyor. Mustafa Özçelik Yunus Emre’nin şehirlerini yazmaya devam ediyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kâmil Berse; İstanbul’un merkezi Fatihte, Muallim Naci ile 100 yıl ara ile de olsa birlikte yaşadığı Yeşiltekke Sokağı, çocukluk hâtıraları ve kişilikleri ile birlikte anlatıyor. Derginin editörü Mahmut Bıyıklı ve Yazar Ercan Yılmaz’ın Mimar Semih İrteş ile gerçekleştirdiği röportajda “Tezyinatta Rönesans” konusu irdelenerek derinlemesine fikirler serdediliyor.

Sayfalar yine dolu dolu

Derginin diğer sayfalarında ise Ali Arslan Can “Merzifon’dan Atılan Taş”ı, Mehmet Kurdoğlu “İbni Haldun’a Göre Şehir”i, Yard. Doç. Dr. Rahşan Gürel “Muhsinler Tekkesi”ni, Melek Gençboyacı “Ali Emîrî Efendi”yi, Prof. Dr. Mahmut Kaya “Tanıdığım Mahir İz”i, Hulusi Üstün “Nevzuhur Bir Şehir”i, Fahri Tuna “Şiir Gibi Şehir: Mardin”i, Sabri Gültekin “İstanbul’un Yaşayan Ekonomisi: Hanlar”ı, Yıldırım Ağanoğlu “Üsküp”ü, Doç. Dr. Süleyman Doğan “Batum”u, Recep Garip “Mehmet Âkif İnan’ın Şehirleri”ni, Nureddin Durman “Şairlerin Devrimciliği”ni, Mustafa Atalar “Tuna”yı, Dr. Nizar Nabeel Abumunshar Hırbawi “Hamidiye Kulesi”ni, Nidayi Sevim “Namazgâhlar”ı, Yard. Doç. Dr. Erkan Çav, “Kuşlar”ı, Fatih Ordu “Ağaçlara Veda”yı, Muhsin İlyas Subaşı “Şehirlerle Kazanılan ve Kaybedilenler”i, Mehmet Narlı “Maraş”ı, Mehtap Altan “Kar Kokulu Şehir: Muş”u, Mehmet Nuri Yardım ise “Şehirlerin İrfan Merkezleri”ni kaleme aldı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sabri Gültekin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.



Anket KANGAL BELEDİYE BAŞKANI KİM OLMALI?
Tüm anketler