DÜNYA MARKASI KANGAL KÖPEĞİ

Anadolu Aslanı değil; DÜNYA MARKASI KANGAL KÖPEĞİ

Kangal köpeği ile alakalı yatırımın Kangal´a değil Sivas/Meraküm tepesine yapılacak olmasından rahatsızlık duyan ilçe halkının tepkileri devam ediyor.

Uzun yıllardır Kangal koyunu ve köpeği yetiştirme konusunda ön plana çıkan Kuşkaya köyünden Ziya Aktan, Kangal köpeğini Kangal koyunu ile birlikte değerlendirmek gerektiğini belirterek doğal ortamından kopraılmaması gereken bu hayvanların ana merkezinin Kangal olduğunu söyledi. Aktan´ın gazetemize yapmış olduğu açıklamayı siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

?BU İŞİN MERKEZİ KANGAL;KANGAL´A YAPILMALI?

?Şu günlerde Sivas gündeminde bir konu var. Sivas valiliğinin, KANGAL köpeğinin, ırkının korunması için yapılması gereken tesis. Sivas için GÜZEL bir şey... Ancak Sivas´ta zaten böyle bir tesis var. Dolayısıyla eger bu para tesise harcanak ise içindeki kiracı oradaki işletmenin eksikliklerini giderebilir sonuçta oradan para kazanıyor.

Bu paranın kullanılacağı yer köpeğiyle, koyunuyla dünya markası olan KANGAL ilçemizdir. Yapılacaksa bu yatırım Kangal´a yapılmalıdır....

Aslında bu projenin başta Kangal olmak üzere Sivas ve ilçelerinde bulunan Koyun işletmelerindeki, meradaki safkan köpeklerin belirlenip ?Halk elinde Kangal köpeği ıslah´ projeleri yapılarak bu kapsamda yetiştiricilere bakım ve veterinerlik hizmetleri verilip desteklenilirse Kangal çoban köpeği gerçek manada desteklenmiş olur.

?ANADAOLU ASLANI DEĞİL; DÜNYA MARKASI KANGAL KÖPEĞİ?

Bir diğer rahatsız edici taraf ise kimi çevrelerin ısrarla Kangal köpeği için ?Anadolu Aslanı´ tabirini kullanması ki böyle bir köpek ırkı yoktur. Dünya markası haline gelmiş olan Kangal köpeğine bu haksızlığı yapmayın. Anadolu manadolu aslanı değil bunun adı anlı şanlı KANGAL KÖPEĞİDİR...

Kangal köpeğinin en büyük özelliği, özgürlüğüne düşkün olmasıdır. Doğada koyunla bütünleşir özgürlüğün keyfini çıkarır. Yaratılışı gereği dağlarda sürüsünü koruyup kollayan Kangal koyunuyla bütünleşmiş özel bir hayvandır. Bu sebepten Kangal köpeği zincire, barınağa, kafese gelmez ve kesinlikle süs köpeği değildir. Doğal ortamından kopartıp zengin muhitlerin bahçe kapılarına bağlamak Kangal köpeğine yapılacak en büyük eziyettir.

"KANGAL KÖPEĞİ VE KOYUNUN EN İYİSİ KANGAL´DA YETİŞİR"

Kangal İlçesinden alıp diğer illere götürülen köpeklerin karakteristik özelliklerinin bozulduğunu Kangal köpeğini adeta süs köpeğine dönüştürüldüğünü ifade eden Aktan; "Bilinmelidir ki Kangal ırkının damarı Kangal İlçesidir. Bunu son zamanlarda Kangal Koyununda da yapmaya çalışıyorlar. Birileri çıkıp ´Kangal köpeğinin yada Kangal Koyununun en güzeli bizde´ derse inanmayın. Öyle bir şey olamaz. Kangal Köpeğini Antalya´da ya da sıcak illerde yaşayamaz. Kangal Köpeğini zincire vurup bahçe köpeği gibi değerlendirmeye çalışıyorlar. Oysa Kangal köpeğinin özgürlüğüne düşkün bir yapısı var. Dağlarda ovalarda, sürüyü çekip çeviren ve her türlü tehlikeden koruyan Kangal Köpeğini çoban köpekliğinden çıkarıp adeta süs köpeği gibi bahçeye hapsetmek ona yapılacak en büyük eziyettir." ifadelerine yer verdi.

28 Oca 2020 - 20:01 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.