"BİRAZ DAHA SABREDİN"

31 Mart seçimlerinde önemli bir oy oranıyla Kangal belediye başkanlığını kazanmayı başaran Kürşat Apaydın, yaklaşık 5 aylık dönemini gazetemize değerlendirdi.

Belediyeyi ağır bir borç tablosuyla devraldıklarını belirten Apaydın, bir yandan astronomik borç yükünü azaltmaya çalışırken diğer yandanda temel belediye hizmetlerini yerine getirmenin gayreti içinde oldukların söyledi. İlçe halkının aylardır devam eden su ve yol mağduriyetine de değinen başkan Apaydın, su konusunun 20-25 gün sonra yolların ise altyapı çalışmalarının bitmesiyle gelecek yıl tamamlanmış olacağını belirterek ilçe halkından biraz daha sabretmelerini istedi.

İlgiyle takip edeceğiniz röportajı siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

-Göreve geleli yaklaşık 5 ay oldu bu süre zarfında neler yaptınız?

Göreve geldiğimiz günden beri ilçe kamuoyunun da yakından bildiği üzere bizi en fazla meşgul eden şey icra ve hacizler. Bir nevi şeytanla uğraşmaktan besmeleye fırsat bulamıyoruz desek yeridir. Seçimden önce sık sık televizyonlara çıkarak ?borcumuz yok´ falan deniyordu?Oysa tablonun hiç de denildiği gibi olmadığını üzülerek görmüş olduk. Neredeyse uçan kuşa borcu olan ve gırtlağına kadar borç batağına sürüklenmiş hatta makam aracı bile icralık olmuş bir belediye tablosu devraldık. Devir aldığımızda 42.000.00 milyon (Eski deyimle 42 Trilyon) gibi astronomik borç vardı. Biliyorsunuz bu borç tablosunu tasnif ettikten sonra afiş yaptırıp binaya astırdık. O tabloda itirazı olan varsa izah ve ispat etmeye hazırım.

-Borçları astınız ama belediyeye kazandırılan mülkleri neden oraya yazmadınız?

Bizimde kulağımıza geliyor ?borçları astınız ama belediyeye kazandırdığımız mükleri neden yazmadınız´ diye? Bunlar hangi mülkler bilmiyorum... 500 evler kastediliyorsa oranın durumu ortada Burası zaten biz geldiğimizde yüzde seksen doksanı satılmış durumdaydı. Belediye şirketi vasıtasıyla taşerona yaptırılan binada 9 adet dükkan devraldık onlarda yarım yamalak durumda ne elektrik ne su şebekesi vardı... Bu dükkanları bize bıraktıkları borcu ödeyebilmek için satlığa çıkardık ancak elde edilen gelir devasa borç tablosunun yanında devede kulak gibi bile kalmadı. Sonra orasının yapım aşaması ayrı bir alem... Kağıt üzerinde yüklenici firma akbelsan şirketi gözüküyor. Ama faturayı kesen, parayı alan başka bir şahıs. Nereden baksan karışık kuruşuk işler?

?Bütün alacaklılar sanki beni beklemiş?

Her ne hikmetse bütün alacaklılarda sanki beni bekliyorlarmış gibi seçimden sonra ?bizim de şu kadar alacağımız var´ diye gelenin haddi hesabı yok. Adam 2010´da belediyey iş yapmış 9,5 yıl sanki benim gelmemi beklemiş gibi seçimi önceki başkan kaybedince tamamen siyasi yaklaşımla belediyeyi icraya veriyor. 81 bin lira ödedik bu şirkete 287 bin lira daha var. Şimdi uzlaşma istiyor. Pazar yerini tutmuş adamın yerine yapmışlar mülk sahibi de icraya vermiş makam aracına kadar bağlatmış. Pazar yeri icrası içinde 211 bin lira ödedik. Plansız programsız yapılan işler sonunda belediyeye ve ilçeye zarar olarak geri dönüyor. Ben bunları mazeret beyan etmek için yada görevden kaçma adına değil gerçek tabloyu ortaya koyma için söylüyorum.

?Yapılan/yapılmayan belli ama rakamlar muhtelif?

Belediyeyi devraldığımız gün otogar binası kastedilerek 9 milyonluk tesis yaptırdım dendi. Bayrak tepeyi önce bedava yaptırdık dediler ben de bu bedava yapan hayır sahibi! Kişi kimse söyleyin de heykelini dikelim demiştim? Sonrasında 600 bin lira harcadık dendi hızlarını alamamış olacaklar ki daha sonra 3 milyona mal oldu dediler??Müfettiş istedik gelmesini beliyoruz?

Mesleğim gereği biraz bu işlerden anlarım. Şimdi bu rakamların hangisini esas alacağız bilmiyoruz ama bildiğimiz o ki devletin işinde alırken, satarken veyahut bir şey yaparken bir ihale dosyası oluşturulur. Ben bunların hiç birisinin ihale dosyasını bulabilmiş değilim. Bunlar için müfettiş istedim aylardır bekliyoruz gelmedi. Bunların tespiti yapıldıktan sonra savcılığa da intikal ettirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

?Karakol binası niye yıkıldı anlamadık?

Şimdi bakıyorsun nereye baksan sorunlar yumağı haline gelmiş. Polis karakolunun binasını yıkmışlar ve yeni binayı belediye yapacak diye de protokol imzalamışlar. Şimdi emniyet, kaymakamlık ve valilik bu binayı niye yapmıyorsunuz diye beni sıkıştırıyorlar. Sözde köpek çiftliğinin idaresi ve mülkiyeti belediyeye geçmesi karşılığında bu protokol imzalandı diye söyleniyordu maalesef öyle bir şey de yok? Yeni polis karakolu projesi için bütçemiz mevcut değil. Bizde isteriz yeni binayı hemen yapmayı ama maddi sıkıntılardan dolayı şuan yapma olanağımız yok. Şimdi belki ilçe esnafı ile birlikte bir kampanya yapılır ve herkes bir ucundan tutarsa yıkılan emniyet binasının yerine yenisi yapılabilir mi acaba diyorum ama esnafın içinde bulunduğu ekonomik zorluklarda hepimizin malumu ?

?Tamamlanmasını bir yıl erkene aldık?

Seçimden bugüne kadar neler yapıldı konusuna gelince; Öncelikle kimse farkında değil ama devam eden alt yapı çalışmasını bir sene erkene aldık. Yani Ekim 2020 de bitecek olan projeyi biz Ekim 2019´a çekmiş olduk ki bu hiç de azımsanacak bir şey olmasa gerek.

-Suların kesilmesi elektrik tasarrufu mu?

Öyle şey olur mu ne tasarrufu kesinlikle mecburiyetten? Yeni sistem olsa bilerek ve isteyerek bazı bölgeleri kesme imkanımız olurdu ama şimdiki sistemde 2 adet vana var kestiğimiz zaman tüm ilçenin suyu kesiliyor açtığımızda ise hepsi akıyor. Şuan ki su kesintileri tasarruf değil suyun azlığından kaynaklanıyor. Suyumuz yeterli olsa gelecek elektrik faturası ne olursa olsun ilçenin suyunu kesmeyiz. İlçe halkının susuz kalmaması için değil 10 ayda 50 bin lira fatura gelse da razıyız. Çalışmalar esnasında bazı sıkıntılar oluyor ister istemez işleri yürüten firma kırılan boruları tamir etmeden üzerini kapatıp geçiyor ve bu sorundan haberimiz olmuyor? İlerleyen zamanda karşımıza çıkan herhangi sorunda fark ediyoruz bunları. Firmaya gerekli uyarıları yapsak da bunun önüne her zaman geçemiyoruz.

?20-25 gün sonra su meselesi tamam?

Tersakan suyunun kuruması bizi büyük ölçüde sıkıntıya soktu. Nasip olursa Eylül ayı içerisinde eski borulara yeni suyu vereceğiz suyun çoğalması için. Yeni borulara yeni suyu ise Ekim ayı sonunda yüzde yüz vereceğiz. Bu süreçte ilçe halkından istediğimiz şey biraz daha sabretmeleri. Görecekler ki 20-25 gün sonra muslukları patlatırcasına su vereceğiz. Bu manada Kangal adeta su gölü olacak. Evet bayram vesilesiyle ilçemize gelen hemşehrilerimizde bir mağduriyet yaşadı. Su konusundan sonra gelecek yıl yolları da tertemiz yaptıktan sonra yapacağımız büyük festivale herkesi davet edip helallik alacağız.

?Kaçak su kullananları ifşa edeceğiz?

Ancak bu vesileyle vatandaşlarımızın da su kullanımı noktasında anlayışlı olması lazım. Adam bahçesini şebeke suyuyla suluyor. İkaz edildiğinde ise ?parasını veriyorum bana başbakan bile karışamaz´ diyor. Yine halısını kilimini şebeke suyuyla yıkıyor bu tür şeylerde su azalmasında etken oluyor. Bir diğer konu şu ana kadar kaçak su kullanan 68 kişi tespit ettik. Bunlara kesinlikle göz yummayacağız ve gerekirse isimlerini kamuoyuna açıklayacağız. Tüm ilçenin hakkını üç-beş kişinin çalmasına müsaade etmeyeceğiz.

-Belediyenin şirketlerle diyaloğu nasıl?

Konya Şeker ve Demir Export başta olmak üzere ilçemizde faaliyet gösteren şirketlerle diyalogumuz mükemmel denecek boyutta. Bu şirketlerin ilçemize olan katkılarını arttırmak adına elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Termik santrali alan şirketin ilçemize katkılarını arttırmanın yollarına bakmak yerine olur olmaz davalar açılmış ve maalesef bu davaların hepside belediyenin aleyhine neticelenmiş. Bu davalar sebebiyle belediyenin maddi kayıpları olmuş. Şimdi biz bu diyalogları daha sağlıklı bir noktaya getirdik.

Özellikle Torku ve demir export şirketi ile hukiki ve beşeri ilişkilerimiz gayet iyi düzeyde. Ancak maalesef Demirexport şirketi bu yıl sonunda şantiyesini kapatıyor. Bu durumdan dolayı üzgünüz. Bu şirketlerden belediye olarak çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk . Mesela 2020 de yapmayı planladığımız büyük festival için kendileri her türlü yardımı yapacaklarını ifade ettiler. Diğer maden şirketlerini de ziyaret ettik fakat mücavir alan dışında oldukları için belediye olarak herhangi bir pay alma durumu yok. Bunları mücavir alan içine sokmak için ilgili köy muhtarlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak beşeri ilişkileri sağlıklı tutarak işçi ihtiyaçlarını Kangal´dan temin etmelerini sağlıyoruz. Mesela biz göreve geldikten sonra 15-20 gencin o maden şirketlerinde iş başı yapmalarına vesile olduk.

-Bozulan yolları kim yapacak?

Yetkili firma ile bu konuda konuştuk fakat sözleşmede böyle bir maddenin bulunmadığını belirterek buna itiraz ettiler. Kazılan yollardan çıkan taşların mücavir alanımızı işgal etmesi ve çevre kirliliğine yol açmasından dolayı işgaliye ücreti istedik ancak sözleşme maddesinde böyle bir maddenin olmadığını söylediler. Açıkçası bizden önce yapılmış olan bu sözleşme tamamen firmanın lehine tasarlanmış, belediyemizin ise aleyhine imzalanmış bir sözleşmedir. Altyapı çalışmaları tamamlandığında yollar elbette bu şekilde kalacak değil. Belediye olarak yolları en güzel şekilde yeniden yapacağız.

-Meclis üyeleri ile uyum problemi var mı?

Belediye meclisimiz tam bir uyum içinde çalışıyor. Gerek diğer siyasi partiler gerekse bizim partiden seçilmiş olan meclis üyelerimiz arasında herhangi bir uyuşmazlık söz konusu değil. Benim içinde hiçbir farkları yoktur. Hepsi yakından tanıdığım abim yada kardeşim gibi hiç biriyle zerre sıkıntımız yok. Hatta ayda bir yapmış olduğumuz belediye meclisi toplantılarımıza halkında katılım sağlamasını istiyorum ama şu ana kadar gelen olmadı. Sonuçta hepimizin ortak paydasının Kangal´a hizmet olduğunu düşünüyorum.

-İŞKUR Projeleri devam edecek mi?

Bilindiği gibi İŞKUR bir devlet projesi. Bildiğim kadarıyla şuan tüm Türkiye´de durdu. Eğerki öyle bir imkan olursa elbette faydalanmak isterim. Sonuçta ilçemizde katma değer oluşturacak her tür projenin belediye olarak takip ve destekçisi oluruz? Ama şunu da belirtmek isterim ki bu işi siyasi saiklerle istismar vesilesi yapılmasına ve bankamatik elemanı olmasına izin vermem. Eskiden oluğu gibi 40 kontenjanın hepsini bayan olarak almayacağım bu konuda tavrım nettir. Mesela 40 işkur işçisinden belki 5 tanesi bayan olabilir. Alınacak işçiler arasında ciddi anlamda işimize yarayacak kişileri seçeriz ve aldığımız işçilerin çocuk sayısı, yaşam standartları gibi ihtiyaç önceliğini de dikkate alırız.

-Belediyeye yeni elamanlar mı alındı?

Belediye bünyesinde bulunan 12 çalışanı bulunan akbelsan şirketine ihtiyaca binaen yeni elamanlar aldık ve bu sayıyı 41´e çıkardık. Önceden çalışanlardan 9 kişinin dört yıldır sigortası dahi yatmıyormuş. Şimdi bir tane dahi sigortasız çalışan yok. İşe aldıklarımız arasında çoğu bana oy vermeyen vatandaşlar var. Kaldı ki ben seçim çalışması sürecinde kimseye seni işe alacağım gibi vaatlerde bulunmadım. Bu manada seçimlerde benden rahat kimse yoktu. Yani aldığımız elemanlar siyasi söz gereği değil ciddi anlamda eksiklik ve ihtiyaçtan dolayı alınmıştır

-Diğer siyasi partilerle aranız nasıl ?

Diğer siyasi partilerden değil ama hükümet partisinden beklentim büyüktü ve onlardan bana karşı bir sıcaklık bekliyordum. Seçimi kazandığım zaman bana yaklaşımları iyi oldu. Gerek ilçe başkanı gerekse il genel meclis üyesi beni ziyarete geldiklerinde her konuda özellikle Ankara boyutunda siyasi anlamda destekleyeceklerini söylediler. Sen önümüze düş biz arkandan geliriz dediler. Sonuçta bu memleket bizim falan gibi laflar ettiler ama aradan 5 ay gibi zaman geçti hiç kimseden ne ses var nede görüntü? Öte yandan kendisi de Kangallı olan Sivas belediye başkanı Hilmi Bey´den dört kez randevu talep ettik ancak şu ana kadar oradan da ses soluk çıkmadı. Tabi bu durum beni üzdü fakat hiç de dert değil biz her halükarda ilçemize hizmet etmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve çalışacağız.

-İstifa edip başka partiye geçmeyi yada ´bağımsız´ kalmayı düşünüyor musunuz?

Hayır öyle bir düşüncem yok. Bu kadar insan inanmış bize oy vermiş. Yüzde 1´lik bir siyasi partiden aday oldum ve yüzde 50´lik potansiyeli olan partiyi ezdik geçtik. Bize güvenip oy verenlerin guruyla oynamak istemem.

-Seçimde söz verilen hayvan pazarı ve hamam projesi ne zaman hayata geçecek?

Hayvan pazarı için sunduğumuz proje onaylandı. 222 dönümlük arazi onayı verildi fakat biz bu 222 dönümlük araziyi 500 dönüme yükseltmek için mücadele veriyoruz.

Hayvan pazarı yanı sıra, slaj yeri, gübre atık yeri, mezbaha, sosyal donatı binalarının da içinde olduğu kompleks bir tesis olarak yapmayı planlıyoruz. Tarım ve hayvancılığa oldukça müsait olan ve yıllardır hasreti çekilmiş bu hizmeti Kangal´a kazandırmayı çok önemsiyoruz.

?Hamam inşaatı gelecek yıl başlayacak?

Hamam konusuna gelince bu sene içersinde eski hamamı yıkmayı planlıyorduk fakat gelen tepkiler üzerine iptal ettik ve eski sistemi yeniden faaliyete geçirdik. Zaten biçercinin samancının yoğun olduğu bir dönemde mevcut hamamın yıkılması uygun olmazdı. Ancak bu sözümüzü elbette hayata geçireceğiz. Yeni hamam inşaatına önümüzdeki sene başlamayı planlıyoruz.

-Yeni borçlanma yaptınız mı?

İlçe genelinde aciliyet gerektirdiğinden sadece 500 evler bölgesi için iller bankasına 900 bin TL yeni borçlanma yaptık. Onun haricinde herhangi bir borçlanma yapmadık. Önceden gereğinden fazla borçlanmış bir belediyeyi yeni borç yükünün altına sokmak doğru olmaz. Kıt kaynaklarla en güzel hizmeti vermenin gayreti içinde olacağız.

-Maaşlarını ödeyebiliyor musunuz?

Bilmediğimiz spontene gelişen bir olay olmaz ise haciz icra gibi sebeplerden dolayı sıkıntılarımız olmaz ise personel maaşlarında herhangi bir sıkıntı olmaz. Bu arada bir kez daha ifade etmek gerekirse ben hafta sonu Cumartesi-Pazar dahil belediyedeyim ve günde 10-12 saat çalışıyorum. İlçe halkımızdan isteğim o ki sağda solda kulaktan dolma bilgilere itibar etmeden belediyemizle ilgili konularda bizim yanımıza gelerek sağlıklı bilgiler edinebilirler.

Bu vesileyle özveri içinde çalışan personelimize ve seçimden sonra da desteklerini esirgemeyen, özellikle su ve yol konusunda büyük sabır gösteren halkımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Not: Röportajda ilgili taraflar için cevap hakkı her zaman geçerlidir. (Kangal Gündem)

20 Ağu 2019 - 09:10 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.