?BÖYLE SEÇİM OLMAZ!?

Kısa bir süre önce yapılan Kangal Ziraat Odası seçimlerine yönelik tartışmalar devam ediyor. Delege seçimlerinde çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığını iddia eden Kangallı çifçiler tepkilerini dile getirdiler.

Yapılan seçimlerin kesinlikle adil ve şeffaf olmadığını iddia ederek seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirten çiftçiler bu şekliyle Kangal Ziraat Odasının kendilerini temsil etmekten çok uzak olduğunu ifade ettiler. Birçok çiftçinin seçme seçilme hakkının engellendiğini ileri sürerek gerçek manada çifçinin derdiyle dertlenecek bir yönetime ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler. Oda başkanı Basri Çoban ise delege seçimlerinin ve genel kurulun usulüne uygun olarak yapıldığını iddia ederek itiraz ve şikayet merciinin ziraat odası değil kaymakamlık ve mahkemeler olduğunu söyledi.

Kangal ve köylerinde yaşayan hemen herkesi bir şekilde ilgilendiren bu konuda seçimlerin şeffaf olmadığını ve birçok haksızlığa maruz kaldıklarını iddai eden çifçilerin yanı sıra ziraat odası yönetiminin de konu hakkında dile getirmiş oldukları görüş ve düşünceleri siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Selim Arı ?Çiftlikören köyü

?BÖYLE SEÇİM OLMAZ?

Çiftlikörende çiftçilikle iştigal ediyorum. Ziraat odası seçimleriyle ilgili çok sayıda sıkıntı var. Böyle seçim olmaz. Mesela bizim köyde çiftçilik yapdığı halde ismi çıkmayıp başka köylerde ismi çıkanlar var. Hatta mükerrer olarak bizim köyde ismi olduğu halde Aşağıhüyükte, Çipil´de ismi çıkanlar var.

"Bazı köylere sandık dahi konmadı"

Bunun dışında 2002 kayıtları esas alınarak ölü insanların ismi listede yer alırken 2018-2019 üretim yılında kayıtlarını yaptırıp dosyalarını teslim edenlerin isimleri yok. Örneğin önceki dönem ziraat odası başkanlığına aday olan Düzce köyü muhtarının ismi olmadığı gibi köyüne sandık dahi konmamış ve köy adeta yok sayılmıştır. Benzer durumda Çayırova, Ceviz, İğdeli? gibi birçok köye sandık konmamış ve temsil hakları engellenmiştir.

Bakıyorsunuz çiftçilikle fiilen iştigal etmediği halde kağıt üzerinde bir kaç hayvanla 5-10 dönüm göstermelik araziyle çiftçilik kayıtları olanlar delege yapılırken, atadan deden hayatı çifçilikle geçmiş olan çiftçiler sırf muhalif oldukları için çeşitli oyunlarla delegelikleri engellendi. Gerçek çiftçilerin seçme seçilme hakkını elinden almaya çalışan bir oda yönetiminin çeftçilerin hakkını savunmasını elbette bekleyemeyiz. Ben diyorum ki binlerce çiftçinin aidat verdiği bir odayı ticarethane gibi kullanarak çiftçi temsil edilemez. Kangallı çifçilerin birçok sorunu var ve mensup olduğu ve aidatını ödedği sivil toplum kuruluşundan hakkıyla hizmet bekliyor.

Bizler delege seçimleri aşamasında yapılan türlü ayak oyunlarına maruz kaldığımız için oda seçimlerine katılmadık. Bu haliyle ziraat odasının çiftçileri temsil etmediğini/edemeyeceğini düşündüğümüzden yeni bir seçimle çiftçilerin derdiyle dertelenecek bir yönetim gelinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Erkan Boyraz - Aşağıhüyük Köyü

?ZİRAAT ODASI BİZİ TEMSİL ETMİYOR?

Ziraat odası delege seçimlerinde listeye ancak seçimden bir saat önce ulaşabildim. Muhtar olmama rağmen kendi köyümün listesinde ismimin olmadığını gördüm. Oysa 20-30 yıl önce ölen insanlar dahi listede yer alırken kendi ismimi göremeyişim garibime gitti. Bu durumu ziraat odasına bildirdiğimde itirazda bulunmam söylendi ancak en az 15 gün önce almamız gereken listeye bir türlü ulaşamadığımız için ve ancak son bir saatte elde edebildiğimiz listeye itiraz süremizde kalmamıştı.

O gün geç saatlerde köyüme döndüm ertesi sabah muhtarlık görevim sebebiyle sandığın kurulmasını sağlayarak seçim ortamı sağladım. Köyümüzdeki insanlar bu durumu görünce ismim listede olmamasına rağmen yapılan haksızlığa tepki olsun diye liste haricinde bir kağıda benim ismimi yazarak sandığa attılar ve herşeye rağmen ben delege seçildim... Ancak muhtarlıktan kaynaklanan sandık görevim sebebiyle delegeliğim iptal edildiğini öğrendim. Benim yerime yedek bir delege belirlendi. Yapılan bu ayak oyunlarına tahammül edemediği için belirlenen yedek delegemizde ziraat odası seçimlerine katılmadı. Ben ve benim gibi ayak oyunlarına maruz kalan çok sayıda çiftçiyle birlikte birçok delege tepki göstererk genel kurul seçimlerine katılmadık. Gerçek çiftçiler dışlanarak arpa ile buğdayı dahi ayırt edemeyecek kadar çiftçiliğe uzak isimlerin de içinde bulunduğu delege listesi teşekkül ettirip yangından mal kaçırır gibi genel kurul yapan bir odanın bizi temsil etmesine tahammül edemeyiz.

Mahir Hikmet Akkuş- Hamal köyü

?BU İŞLER LİSTE OYUNUYLA OLMAZ?

Birçok köyde oynanan oyunların benzeri maalesef Hamal köyünde de oynandı. Bizim köyle ilgisi olmayan birçok ismin Hamal köyünün listesinde yer aldığını gördük. Daha ilginç olan ise benim ismimin de başka köyün listesinde çıkması idi ki bu durum benim seçme seçilme hakkımın da gasp edilmesi anlamına geliyordu. Sebebi ise ben köy muhtarı olmam sebebiyle sandık kurulmasını temin ederek seçimin yapılmasını sağlamak gibi bir görevim olduğundan nasıl başka köye gidip oy kullanabileyim? Çiftçi kütüğünde Hamal köyünde ismi olmayan başka köylerden gelen isimlerin bizim köyde delege seçtirilmesine, benim ise muhtarı olduğum Hamal köyünde değil başka bir köyde ismimin çıkmasına rıza göstermediğimiz için oynanan bu tiyatroyu tutanak ile tespit edip ilgili yerlere bildirdik.

"Sandık sayısı 117´den 90´lara düştü"

Bir diğer çarpıcı nokta ise bazı köylere hiç sandık konulmaması? Normalde 117 sandık noktası olmasına rağmen bu seçimde sayının 90 lara kadar düşürüldüğünü gördük. Bu durum o köylerin temsil yetkisinin ortadan kaldırıldığı anlamına da gelir. Özetle söylemek gerekirse ziraat odasının mevcut yönetimi kendisine muhalif olduğunu düşündüğü ne kadar çiftçi varsa delege seçilmesini engellemek için her türlü oyunu oynamıştır.

Öte yandan eş-dost akrabanın yanısıra hayatında bir kez dahi traktöre binmemiş kişilerin de aralarında olduğu bir listeyle temsil edilmeyi elbette kabullenemeyiz. Bizler gerçek manada çifçilerin dertleriye dertelenen herkesin şeffaf şekilde hür iradesiyle oyunu kullanabildiği bir seçimle gelen yönetim arzu ediyoruz.

Servet Özbek - Akpınar Köyü

?İLÇE TARIMIN LİSTESİ ESAS ALINMALI?

Kendi köyüm olan Akpınar köyünde 1700 dönüm arazi ekip biçmeme rağmen delege seçimlerinde bana haber verilmeden ve rızam olmadan ismim Havuz köyüne kaydırılmış olduğunu gördüm. Benim gibi 32 çitçi daha kendi köyümüzde ismi çıkmadı. Bunun yerine aralarında bir iki tanesi hariç 12 tane ismin bizim köyde listeye yazıldığını tespit ettik.

Buna rağmen ben ziraat odasının yenetmeliğinde de yazan şekliyle çiftçi kütüğünden çıkardığım belgeyle kendi köyümde delege seçimine girdim ve kazandım. Ancak benim de delegeliğim bir şekilde iptal edilerek seçilme hakkım engellenmiş oldu.

Aslında ilçe tarımda kayıtları bulunan gerçek çifçiler esas alınarak yapılacak adil bir seçimde mevcut yönetim seçilemeyeceğini bildiği için bu tür ayak oyunlarına teşebbüs ettiğini biliyoruz. Fakat ben şahsen yalnız başıma da kalsam Kangal Ziraat odamıza gerçek çiftçileri temsil edebilecek bir yönetimin gelmesi için hak arama mücadelesine devam edeceğim.

Basri Çoban- Ziraat Odası Bşk.

?BİZ DEĞİL ZOBİS BELİRLİYOR?

Konu hakkında iddialara cevap veren Ziraat odası başkanı Basri Çoban ise delege seçimlerinin usulüne uygun yapıldığını ve sonrasında yapılan genel kurulda 76 delegenin desteğiyle yeniden başkan seçildiğini ifade etti. Delege seçimlerinde muhalif isimlerin kendi köylerinin dışındaki köylerin listesinden çıktığı iddasının kendileriyle ilgisinin olmadığını belirten Çoban, hangi üyenin nerde oy kullanacağının ZOBİS (Ziraat Odaları Bilgi Sistemi) tarafından belirlendiğini idda etti.

Bazı köylere sandık dahi kurulmadığı konusuna ise; Düzce köyünün belediyelikten düşmeden önce Alacahan´a, Çayırova köyünün ise Havuz beldesine mahalle olma konusu olduğunu söyleyen Çoban, bu köylerde yaşayan çifçilere isimlerinin Düzce köyünde değil Alacahan´da, Çayırova köyünde değil Havuz´da çıkacağı belirtildiğini ancak muhtarların veri tabanlarını güncelletmesi gerektiğini defalarca yazılı ve szölü olarak belirtilmesine rağmen yapmadıkları için isimlerinin kendi köylerinde değil Alacahan ve Havuz´da çıktığını ileri sürdü.

Ayrıca bu üyelerin bahsedilen konularda ziraat odasına herhangi bir itiraz dilekçesi ulaşmadığını, listeyi askı süresinin dolmasına bir saat aldığını söyleyen kişilerin neden ziraat odasına bir dilekçe yazarak itiraz etmediklerini söyledi. Çoban, şikayeti olan çifçilerin muhataplarının ziraat odası değil seçimlerden sorumlu olan kaymakamlık mercii olduğunu ve her zaman mahkeme yolunun da açık olduğunu ifade etti.

27 Şub 2019 - 09:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.