?AYRIŞTIRAN DEĞİL BİRLEŞTİREN OLACAĞIZ?

Kangal belediye başkanı seçildiğinde ?Ayrıştıran değil birleştiren, ortak akıl anlayışı ile çalışacağız? diyen BBPKangal belediye başkan adayı Ahmet Kürşad Apaydın, Belediyenin Tarım ve Hayvancılık ile Madencilikle ilgili projelerini 6 başlık altında sıra

1- Kangal Koyunu :

Dünyada önemli bir marka olarak kabul edilen Kangal Koyunu´nun hak ettiği değere ulaşması için proje başlattık. Bu kapsamda ağıllar bölgesinin gerekli alt yapı sorunları giderilerek üreticilerimizin yol sorununu ortadan kaldıracağız. Yaylım bölgelerinde gerekli görülen yerlerde hayvanların su ihtiyacını karşılamak için çeşmeler yapılacak.Pazar sorununu ortadan kaldırmak ve canlılık kazandırmak için hayvan pazarını üreticilerimizle birlikte organize edeceğiz.Kurulacak olan kooperatifimiz ile süt ve peynir için Pazar oluşturulacak,yine kooperatif sayesinde yazın saman,yonca ve yeşil ot konusunda gerekli görüldüğü hallerde depo yapılacak.Kooperatif aracılığı ile üreticilerimiz Pazar fiyatından süt,peynir ve canlı hayvan satışı yaparak karşılığında piyasa fiyatının altında yem alabilecektir.Kooperatif üyelerine ait hayvanların veteriner kontrolleri belediye tarafından karşılanacaktır.

2- Kangal Köpeği :

Yine Dünyada önemli bir marka olarak kabul edilen Kangal Köpeği´nin hak ettiği değere ulaşması için proje başlattık. Bu kapsamda yerel köpek çiftliği sahiplerine gerekli veteriner desteği sağlanacak. Bu kapsamda adı bizim olan ve ilçemize ait köpeklerimizin uluslararası ve ulusal festivalleri ilçemizde düzenlenecek.

3- Arıcılık:

Kangal arıcılık konusunda çok büyük potansiyele sahip. Bunu değerlendirmek için yetiştiricilerimize 500 adet arılı kovan verilecek. Bu kovanları da ihaleyle alınmayacak.İlçemize gelen arıcılara 20´şer adet boş kovan verilip bir yıl sonra arılı olarak alıp arıcılık yapacak yetiştiricilere verilecek.Bununla ilgili olarak halk eğitim merkezleri aracılığı ile kurs verilecektir.Biz belediye olarak üretilen balın pazarlanmasında yetiştiricilere kooperatifimiz aracılığı ile destek olacağız.

4-Taş toplama,silaj paketleme hizmeti:

Taşlık arazilerde tarımsal üretim yapmak zor. Tarlaların taşlardan temizlenmesi gerekiyor. Her üretici taş toplama makinası alamayacağı için bizler bunu kooperatif ile alacağız. Biz yeterli sayıda ekip kurarak taş toplama hizmeti vereceğiz.Dekar başına ilçe ziraat odası ve çiftçilerimizle görüşerek belli bir bedel karşılığında taşları toplayacağız. Taşlar toplanınca çiftçinin aldığı verim yükselecek ve daha çok para kazanacak.Hem istihdam sağlanacak hem çiftçimiz kazanacak.Yine üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için silaj makinesi alınarak 500 kilo ve 1 ton olarak paketleme yapılacak.

5-Patates tohumu üretimi ve soğuk hava deposu:

Kurulacak olan modern seralar ile ilçemiz için önemli gelir kaynağı haline gelen ve tohum konusunda sıkıntı yaşayan çiftçilerimiz için tohumluk patetes üretielcek ve ilçe tarımda ÇKS sisteminde kayıtlı patates tarlası dönümü kadar tohumluk girdi maliyetinden cüzi karlar satılacak.Ayrıca üreticilerimiz için büyük sorun olan ve yüksek maliyetlerden kurtarmak için soğuk hava deposu kurulacak.

6-Sulu tarıma teşvik ve yardım :

Özellikle kurak senelerde sıknıtı yaşayan çiftçilerimiz için gerekli görülen bölgelerde ırmak havzası ilçe tarım ile işbirliği içerisinde doğal yaşama zarar vermeden genişletilecek ve su havuzları oluşturulacaktır.Kooperatifimiz aracılığı ile sulama ekipmanları ihtiyaç halinde kurak mevsimlerde kiralama yöntemi ile çiftçilerimize verilecektir.

Özetle, yerel yönetimlerin, belediyelerin tarıma,kırsal alana destek olması çiftçinin refahını artırırken,tüketicilerin de daha sağlıklı ve güvenilir ürünler tüketmesini sağlıyor.

MADEN CİLİK İLE İLGİLİ PROJELERİMİZ

?Kangal yöresi yer altı zenginlikleri bilgilendirme ve tanıtım etkinlikleri çalışması yapılarak ilçemizin maden ve cevherleşmeleri,kömür,demir ,krom , mermer traverten türü yapı ve yüzey kaplama taşlarını araştırarak ? yeraltı maden zenginliğimizin envanterini oluşturacağız.

İlçemizin elinde bulunan bu zenginliklerini değerlendirerek yöre ekonomisine katma değer sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Etkinliklerin ilk aşamasına Cumhuriyet üniversitesi Maden Mühendisliği ile işbirliği içerisinde bilgilendirme ve tanıtım etkinlikleri kapsamında sunulacak olan sergi ve konferanslar oluşturmaktadır. Buradaki amaç toplumumuzun beyaz sayfası olan liseli gençlerden başlayarak yeraltı zenginliklerimiz hakkında toplumsal bir farkındalık ve bir bilinç oluşturmaktır. Böylece üniversiteli gençlerimizin yöresel imkânlarını bilerek ilçemize geleceği için buna uygun jeoloji ve Maden Mühendislikleri gibi bölümleri de ilçemize getirerek tercihlerinde düşünmelerini sağlamaktır.?

?MİLLİ EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAĞIZ?

Kürşat Apaydın , projenin getirileriyle ilgili bilgi de verdi. Apaydın, sözlerini şöyle tamamladı: ?Biz bu projede ilçemizdeki atıl iş gücünü harekete geçirerek yeraltı zenginliklerimizin işlenmesine yönelik yatırımlar ile yerli ve milli üretim atölyeleri ve meslek edindirme kurslarını KANGAL´ da hayata geçireceğiz. İlçemizde bulunan zenginliklerimizi milli ekonomimize katma değer olarak kazandıracağız.

25 Mar 2019 - 21:52 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.