Kangallı At Arabacılar

Bir zamanların gözde taşıma araçlarından olan at arabası ve bu mesleği yapan at arabacıları teknolojiye meydan okurcasına mesleklerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

Yüzyıllardır kültürümüzün bir parçası olarak günümüze kadar gelen ve uzun yıllar bir çok insanın geçimini sağladığı at arabacılığı mesleği çoğu memleketlerde kaybolsada ilçemizde bu mesleği aşkla ve şevkle yerine getiren insanlar var. Çocukluğundan beri atarabacılığı yapan Şemsettin Erdoğan, “Çocukluğumdan beri atların içinde büyüdüm. Kendimi bildim bileli atlarla haşır neşirim. Bu benim yaşam biçimim olmuş. Hayatımdan memnunum ve ömrüm boyuncada bu mesleği yapacağım. diyerek mesleğine olan bağlılığını ifade ediyor. Atlardan şimdiye kadar hiç bir yanlış görmediğini belirten Erdoğan, atların birçok insandan vefalı ve şahsiyetli olduklarını da söyledi.

Motorlu taşıtların sayısı arttıktan sonra işlerinin oldukça zorlaştığını ancak yılların verdiği esnaflık tecrübesiyle geçimini sağlayacak kadar para kazandığını ifade etti. 5 ila 10 lira arasında değişen tarifeyle taşımacılık hizmeti verdiklerini kaydeden Erdoğan, şimdiye kadar para versin vermesin kimseyi üzmediğini söyleyerek ilçenin en uzun süreyle bu mesleği yapan kişisi olduğunu da szölerine ekledi.

Bir diğer at abaracı Bayram Karakaya ise bu mesleğin 30-40 yıl önce oldukça cazip olduğunu ancak şimdilerde bitmekle yüz yüze kaldığını belirterek şunları söyledi. “1980`li yıllarda at arabacılık mesleği gerçekten popüler bir meslekti. Kangal’da şehir içi nakliye işlerinde at arabaları kullanılırdı. Tüm at arabacılar birbirlerini tanırlardı. O yıllarda at arabacılık yapanların sayısı çok fazlaydı. Kangal`da özellikle hal pazarında at araba bulunmaz bir nimetti.

Marketlere, bakkallara hatta insanlar kendi evlerine sebze kasalarını at araba ile götürürlerdi. Taksi durakları gibi at arabalarının da kendilerine ait durakları vardı. Ama ne yazık ki at arabaları artık sokak ve caddelerden çekildiler. Her taraf taksi- minübüs doldu...``

02 Haz 2014 - 20:01 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kangal Gündem Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kangal Gündem hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kangal Gündem editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kangal Gündem değil haberi geçen ajanstır.